Zeven tips om de hoge energieprijzen te bestrijden

Gepubliceerd door Hugo op

Een held is slechts zo goed als zijn tegenstander. De vilain die zijn zwaktes weet bloot te leggen en hem of haar op die manier uiteindelijk (onbedoeld) helpt om te groeien.
Ieder van ons wordt geconfronteerd met dit soort antagonisten. Vijanden die lijnrecht tegenover je staan. Zich positioneren tussen jou en je einddoel in.
Een van de grootste en gevaarlijkste tegenstanders waar ieder van ons momenteel mee oog in oog staat is… de torenhoge prijs van energie.
Gas en elektra waren nog nooit zo duur!

Daarom leek het mij niet meer dan logisch om zeven bespaartips van superhelden-niveau te geven. Lijnrecht uit het arsenaal van niemand minder dan De Lijn zelf.

Needle movers

Eerst even iets over tips in het algemeen. Je bent ongetwijfeld al doodgegooid met bespaartips. Van je energiemaatschappij, je huisbaas of weetikveel Oma Maria die vertelt hoe ze in de oorlog oude kranten tegen het raam plakte.
Nu wil ik daar niets aan af doen, maar bij dit soort grootschalige tegenstanders is het belangrijk om op zoek te gaan naar impact. De Lijn verdoet geen tijd aan kruimeldieven, als hij de vadsige mafiabaas van het syndicaat dat er achter zit kan aanpakken. Hij gaat uit van het zogenaamde Pareto Principe: zoek de 20% inspanning die 80% van het resultaat oplevert. Dus bespaartips zoals “douche voortaan maximaal vijf minuten” of “zet de verwarming een graad lager” klinken misschien leuk, maar ze gaan niet het verschil maken. Ze klinken vooral makkelijk haalbaar, omdat het kleine ‘tweaks’ zijn.
Natuurlijk alle beetjes helpen, maar met het verviervoudigen (of meer) van je energierekening, gaat dat ene graadje je niet helpen. Als we streven naar extreme resultaten, moeten we ook extreme maatregelen nemen.
Dus wees gewaarschuwd, deze tips zijn voor de echte helden. Zij die bereid zijn hun vijanden diep in de ogen te kijken, hun voeten stevig in de grond te planten en te zeggen:
“Kom maar op!”

1. Draag thermo ondergoed

De meest voor de hand liggende tip is het aanpassen van je kleedstijl. Hier wordt maar weinig over gesproken, terwijl het zo logisch is: hoe meer lagen je draagt, hoe warmer je het hebt. Dat is simpele natuurkunde en begint direct op de huid. Draag thermo ondergoed en merk hoe heerlijk verwarmd je heel de dag zult zijn. Met een beetje geluk zul je zelfs voortdurend zweten en iedere avond je kletsnatte pak kunnen uithangen. Zoals het echte helden vergaat.

2. Wek je eigen energie op

Natuurlijk heb ik het hier niet over die zonnepaneeltjes die sommige mensen op hun dak leggen. Nee, ik heb het over het echte werk: hometrainers, loopbanden, ergometers. Hup gooi er een stekker op en je hebt een brandschone energiebron in de huiskamer. Zie voor aanvullende voordelen tip 5.

3. Zoek het in publieke ruimtes

Ondanks de enorme prijsstijgingen, branden de straatlantaarns nog steeds. Maak hier gebruik van! Zodra je merkt dat de schemering inzet, verhuis je simpelweg naar een plek met goede buitenverlichting. Geen gehannes met kaarsen (toch al een flut oplossing, want duur en onvergelijkbaar qua lichtsterkte), maar een heerlijk felle Led ervaring. Voor koukleumen, zie tip vier.

4. Krijg het warm door korte workout

In de slijmerige stroom van tips en tricks over gas besparen, heb ik deze nog nergens terug gezien. Een treurig testament van het feit dat de superheldenmentaliteit in de samenleving tot een dieptepunt is gezakt. Overal gaat het over beter isoleren, kleden neerleggen en dikkere gordijnen. Natuurlijk, daar is winst te halen, maar kom op, wat wil je dat warm wordt? De kamer? Nee, jullie kortzichtige fruitzuigers, je lichaam!
En wat is de snelste manier om een lichaam te verwarmen? Precies, bewegen! Ik snap dat het niet prettig is om te horen, terwijl je met je bierbuik op de bank door je socialmedia feed zit te scrollen, maar dat is precies wat ik bedoel met de extreme maatregelen die het extreme verschil gaan maken. Hop, iedere twintig minuten even een minuutje burpees en niemand heeft meer ergens last van. De positieve gevolgen voor je gezondheid lijken me verder evident dus zal ik hier verder niet bespreken.

5. Gebruik een dekentje

Ben je dan toch te lui (of te moe, toegegeven de hele dag burpees breekt uiteindelijk zelfs de grootste helden op) ga dan voor deze tip: Een dekentje. Schaam je er niet voor dit dekentje overal mee naar toe te nemen waar je gaat. De supermarkt, je werk, de begrafenis van je doodgevroren schoonmoeder. Een samenleving waarin dekentjes meer geaccepteerd zijn, zou een betere samenleving zijn (zie verder tip zes)

6. Zoek lichaamswarmte van anderen

Zoals uit tip vier al bleek, we verhogen lichaamstemperatuur, niet kamertemperatuur. Naast bewegen, is een van de beste manieren om dit te bereiken huid-op-huid-contact met anderen. Dus laat je schaamte varen en kruip wat dichter tegen elkaar aan. Liefst naakt (of in je hitte geleidende thermo-ondergoed). Familie vrienden, maar ook collega’s zouden zich hier voor open moeten stellen. Let wel, vergeet je mondkapje niet, want we staan aan de vooravond van de corona winterpiek natuurlijk (onze aartsvijand heeft zo zijn handlangers).

7. Neem een ijsbad

Tot slot, neem een ijsbad. Niets opent de bloedvaten zo goed als blootstelling aan temperaturen rond het vriespunt (afgezien van een stent natuurlijk). Daardoor kan het bloed in alle toestanden beter door heel je lichaam stromen en de uiteinden bereiken. En je weet, bloed is warmte. Sterker nog, voor de echt extreme helden onder ons is wellicht een bloed-bad nog een betere oplossing (pas wel op waar je het vandaan haalt).

Heb je zelf energietips?

Dat waren zeven extreme superhelden tips om de hoge energieprijzen te bestrijden rechtstreeks afkomstig uit het arsenaal van misdaadbestrijder De Lijn.
Natuurlijk zijn er wellicht nog meer tips te bedenken. Of zijn er extreme tips die je zelf gebruikt. Laat het ons weten in het commentaarveld hieronder. Zo bestrijden we met z’n allen die aartsrivaal waar iedereen momenteel mee geconfronteerd wordt.

Meer De Lijn?

Wil je meer lezen van en over De Lijn dan alleen maar uilige energie-tips. In De Lijn Comic lees je hoe de corona pandemie van invloed is op de wereld van de misdaadbestrijder. Klik hier om naar De Lijn Shop te gaan waar alle strips te verkrijgen zijn.

Categorieën: Artikel

Hugo

Bedenker van De Lijn.

5 reacties

Romy · oktober 11, 2022 op 8:02 am

Hahaha

    Hugo · oktober 11, 2022 op 11:07 am

    Inderdaad, lachen houdt je ook warm, Romy!

P. Stone · oktober 11, 2022 op 10:10 am

Bij suggestie 5 zie ik Aage M. aan de slag met een thermische lans.
Dat geeft verschrikkelijk veel hitte af. Helaas is de man overleden anders was het een idee geweest om met hem op pad te gaan bij het kraken van kluizen.

    Hugo · oktober 11, 2022 op 10:33 am

    Ha, gemiste kans inderdaad, thanks!

Ineke seriese · oktober 11, 2022 op 11:23 am

Goede tips: vooral over die openbare ruimten. Lekker de krant in de bibliotheek lezen. Dan maar even geen koffie.
Verder draag ik eindelijk die dikke wollen truien in huis en die wollen sokken die mijn oma haar hele leven voor iedereen gebreid heeft😀

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.