Het kerstdiner uitspelen met deze zeven tips

Gepubliceerd door Hugo op

Niemand weet beter hoe om te gaan met aartsrivalen dan De Lijn, misdaadbestrijder. Eerder al tackelde hij de Warmte en de Kou. En nu is het tijd voor de tegenstander die iedereen in december het meest vreest: het kerstdiner! Die maaltijd met (schoon)familie en/of vrienden die zou moeten staan voor vrede en liefde, maar toch altijd weer weet te ontaarde in stress, chaos en strijd.

Deze keer kom je niet geradbraakt, uitgeput en vernederd uit deze strijd gekropen. Deze keer heb je niet heel januari nodig om bij te komen. Nee, met deze zeven superheldentips (plus een ultra-pro-bonus-tip!) van De Lijn versla je het kerstdiner en speel je alle tegenstanders de kerstboom in.
Vrede op aarde? Misschien, maar pas nadat je de idioten, lijpkikkers en zakkenwassers hebt overrompeld, uitgeschakeld en achterlaat terwijl ze zich afvragen wat ze in Christusnaam is overkomen.
Kortom, trek je ovenwanten aan en maak je klaar voor de strijd!

NB – deze tips zijn, zoals alle superheldentips niet voor de lichtzinnigen onder jullie. Ik heb het eerder gezegd en zeg het nog eens: Een misdaadbestrijder speelt niet om te strijden, wij spelen om te winnen! Gas erop en gaan!

1: Bereid je goed voor

Misdaad bestrijden gaat niet zonder plan, dat weet iedereen. Een kerstdiner is net zo!
Begin daarom ruim op tijd met het maken van een strijdplan, liefst ergens in juli al.
Breng de belangrijkste spelers in kaart. Je vader die altijd maar blijft vragen wanneer je je leven nou eens op de rit krijgt en een echte baan gaat zoeken, je moeder die altijd weer met adviezen komt over hoe je je overhemd in je broek moet stoppen, je zus die maar blijft opscheppen over haar hoogbegaafde kind van twee, Oom Fritz die maar blijft doorzagen over de Big Reset waarbij de elite probeert de wereldbevolking te bekeren tot plantaardig eten zonder dat we het doorhebben (“ze drinken het bloed van baby avocado’s!”), maar ook dat kleine hoogbegaafde snotneefje dat overal doorheen tettert. Kortom iedereen die een potentiële bedreiging vormt. Pas als je alle spelers in kaart hebt gebracht, kun je een goede strategie uitstippelen.

2: Wees pro-actief

Ja, het is verleidelijk om te laat te komen. Om tijdens het voorgerecht een beetje casual aan te schuiven en hopen dat het dit jaar wel los loopt.
Dat is een beginnersfout!
Iedere boxer weet, de strijd win je in de eerste ronde!
Je moet er meteen voor gaan en je strijdplan ten uitvoer brengen. De vijand weet misschien nog niet dat hij de ring in is gestapt, jij wel.
Jij komt voorbereid.
Jij hebt hier naartoe gewerkt.
Jij bent onoverwinnelijk!

3: Werk de cadeaus uit de weg

*Dit is een tip van Rob van der Stadt, met plezier gejat.
Een van de grootste obstakels tijdens het kerstdiner zijn die verdomde cadeaus. Waren die vroeger nog enkel voorbehouden aan het Sinterklaasfeest, nu zie je ze steeds vaker onder de kerstboom opduiken. Een enorme doorn in het oog voor iedereen natuurlijk, want laten we wel wezen, we willen allemaal dat het zo snel mogelijk voorbij is.
Hierbij komen efficiënte misdaadbestrijder-tactieken goed van pas.
Stapel en orden de cadeaus op naam en plaats ze bij de ontvangers. Het uitpakken kan nu simultaan plaatsvinden, wat aanzienlijke tijd (en uitroepen in de trant van “Ach wat leuk”) bespaart.

Pro-tip: Pak de cadeaus helemaal niet uit, maar geef ze mee naar huis.

Superpro-tip: Laat de cadeaus vooraf al bezorgen bij de betreffende familieleden. Goeie kans dat er een paar helemaal niet meer naar het kerstdiner komen.

4: Pak het laaghangend fruit

Het is verleidelijk meteen op de eindbaas af te stormen. Maar zoals iedereen weet die wel eens in een kapperszaak met tientallen vechtersbazen heeft geknokt: soms moet je gewoon even inkomen.
Kies daarom eerst de makkelijke targets en schakel ze één voor één structureel uit. Als dat je kleine neefje is die maar blijft door tetteren over zijn nieuwe cadeau, dan is dat maar zo.
Pak ‘m zodra je de kans krijgt en laat geen spaander van hem heel!

5: Pick your battles

Ja, we gaan goed voorbereid de strijd in.
En ja, we zijn klaar om te vechten.
Maar niet iedere strijd is het waard gevochten te worden.
Als een ware Shaolin Monnik, moet je soms je innerlijke rust bewaren en cultiveren om de ultieme vuistslag uit te delen: …stilte.

Dus als Oom Frits weer begint over de nieuwste complottheorie en hoe die eigenlijk alle complottheorieën die hij ook al geloofde met elkaar samenbrengt, zeg dan niets.
Soms kan het daarbij helpen hem eerst snel de mond te snoeren en in de kelder te stoppen.

6: Kies de juiste tegenactie

Het is belangrijk om te bedenken welke tegenactie het meest vruchtbaar is.
Brute kracht is niet altijd te counteren met meer brute kracht, maar wel met slimme flexibiliteit. Zo werkt dat ook in de kerstdiner strijd.
Passief agressief geklaag moet je niet rationeel tegengaan. Of bijvoorbeeld bestrijden met sarcasme (hoe verleidelijk ook). Nee, diep in de hart van het kerstfeest ligt de geheime tip verborgen: liefde!
Dus als je vader weer eens begint over je (gebrek aan) werk en hoe hij vroeger al vanaf z’n zestiende een krantenwijk had, probeer hem er dan niet van te overtuigen dat jouw baan als contentmarketeer of matrassentester ook heus hard werken is. Nee, til hem op, zwaai hem door de kamer terwijl je danst op driving home for christmas en zeg “Oh pap, wat een mallerd ben je toch, daarom houden we zo van je!”
En vergeet niet hem hard op z’n pas geopereerde heup weer terug te zetten in die ouwe vieze leunstoel van ‘m. Misschien terwijl je net de armleuning aantikt.

7: Bewaar de eindbaas voor de finale

De eindbaas voedt zich met geklaag, gezeur en gejengel aan de energie van anderen. Dus hoe meer je er al hebt weten uit te schakelen, hoe beter (zie ook tip 4).
Een belangrijk onderdeel van je strategie moet het kiezen van het juiste moment zijn. Je zus die maar blijft opscheppen over hoe geweldig haar kind is, pak je niet aan bij de voordeur of het voorgerecht. Nee, een aanstellerige curling moeder die maar blijft verkondigen dat haar kind eigenlijk de Jezus van deze familie is, omdat zij de intellectuele uitdaging van het lezen van dubbele klinkers gelijk stelt aan het veranderen van water in wijn, pak je aan tijdens het hoofdgerecht.
Als iedereen stil is en vader aan komt lopen om de kalkoen aan te snijden en de enigszins beschonken tante Tia (die zich steeds meer naar haar naam gaat gedragen) zich begint af te vragen waar haar lievelingsneefje is gebleven, pak jij je moment.
Je trekt de poten van de kalkoen opzij, begint te graaien in het gat gevuld met wilde kastanjes en champignons en roept:
“Ik zie het hoofdje!”

Wroetend als een kraamvrouw trek je dat hoogbegaafde kind dat je vlak hiervoor de hoendervogel hebt ingeduwd naar buiten. Misschien even inknippen, maar dan kun je onder toeziend oog van heel je familie je neefje opnieuw ter wereld brengen en op de borst van je zus leggen terwijl je haar feliciteert met haar kerstkind.
Grote kans dat je het toetje mag skippen.

8 Ultra-pro-bonus-tip: skip!

De beste tip is voor de echte durfals. De helden die lak hebben aan alles en iedereen en hun eigen plan trekken. In het verlengde van tip 5, weten zij dat de beste aanvalstactiek soms een terugtrekkende beweging is.
Zij slaan de kerstdagen gewoon helemaal over.
Dus sluit je op in je hoofdkwartier tot eind januari terwijl je een aantal van je favoriete strips herleest en laat dat kerstdiner voor wat het is.

Conclusie

Deze kerst heb je de kans om eens niet het onderspit te delven, maar als winnaar uit jouw strijd met het kerstdiner te komen. Ik hoop dat je deze tips in kunt zetten en zo je geestelijk welzijn kunt bewaren en alsnog een fijn kerstfeest hebt.
Heb je zelf nog een kerstdiner tip, laat het me weten in het commentaarveld hieronder!

Categorieën: Artikel

Hugo

Bedenker van De Lijn.

5 reacties

Rick · december 20, 2022 op 9:12 am

Hahaha ik deed de hele tijd hardop lol

    Hugo · december 20, 2022 op 4:47 pm

    Goed om te horen Rob!

Tom · december 20, 2022 op 4:34 pm

Hahahaha. Leuke tips. En idem voor de cartoons.
Overigens heb ik er 2 bij:
1. Hanteer het credo ‘loom onder de boom’: Doe het ontspannen, laat elkaar even lezen of een slaapje doen. Las ook pauzes in tussen alles, ook tussen de gangen. Of sla inderdaad over.
2. Doe niet aan stapels (dure) cadeau’s. Geef iedereen één cadeautje. Iets waar men zoet mee is tijdens de kerst. Een boek, een film, een muziekje, een bon… Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld.

Wist je trouwens dat na kerst de meeste aanmeldingen komen bij het programma ‘het familiediner’?
Een reden te meer om het over te slaan.
En ach, kerst draait voor de meeste mensen toch al lang niet meer om het kindeke Jezus. En die vrede is ook ver te zoeken. Het is veel meer: Vreten op aarde. Of zoals de supermarkten willen: Gourmetten op aarde.
(ik prefereer fondue)

    Hugo · december 20, 2022 op 4:47 pm

    Je hebt natuurlijk helemaal gelijk Tom!

Margreet · december 24, 2022 op 10:47 am

Wij gaan voor tip 8. Al jaaaren. Tot grote tevredenheid van zowel onszelf als onze families!

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.