Boektitels in De Lijn 04

Gepubliceerd door Hugo op

Tijdens het maken van pagina 29 van issue vier stond ik voor een dilemma.
In deze scène is Nasira, het buurmeisje van Thijs Vermeer (De Lijn), per ongeluk in het Lijnkwartier terecht gekomen. De veel te grote geheime uitvalsbasis van onze held is volledig verlaten en Nasira doet wat ieder kind zou doen: ze ziet het als één grote speeltuin!

Deze ‘ontdekkers-sequentie’ is zo opgebouwd dat iedere pagina één specifieke plek uit de schuilplaats weergeeft. Op die manier lopen we als lezer langs de verschillende ‘afdeling’ van het Lijnkwartier: de trainingsruimte, het visuele planbord (wat de oplettende lezer herkent uit issue 03), de supercomputer die iedere zelfrespecterende misdaadbestrijder natuurlijk heeft. En uiteindelijk ook de enorme boekenkast. Want nadat je een stel boeven in elkaar hebt getrimd, wil je niets liever dan je terugtrekken in je favoriete fauteuil met Dostojevski.

Kijk mam, allemaal boeken zonder titel.

Voor deze boekenkast pagina had ik een groot shot voor ogen van Nasira voor de kast met boeken. Na wat gepuzzel met perspectief en schaduw, was dit ook best een fijne pagina geworden. En ik kan me goed het moment herinneren dat ik de pagina geinkt had en dacht “zo, die is af”. Het was warm en zomers en ik greep deze kleine mijlpaal aan om even tot rust te komen (zonder Dostojevski) in de tuin.
En daar bekroop me toen een twijfelachtig gevoel.
Het knaagde aan mijn geest.
Een klein stemmetje dat zei:
“Eigenlijk moeten al die boeken een titel hebben, he Huug.”
En ik wist dat het stemmetje gelijk had.

Donalds boekenkast

Mijn favoriete Donald Duck tekenaars zijn zonder twijfel de broers Bas en Mau Heymans. Niet alleen maken ze hilarische verhalen over Donald die door een klap op zijn kop weer eens denkt dat hij een zeldzame broedvogel is. Hun tekeningen zijn hilarisch (en niet van elkaar te onderscheiden) en ze excelleren in het toevoegen van hilarische achtergrond details. Met name boekenkasten.

Okay, het gaat om die boekenkast, maar graag ook een applaus voor ‘blauwgespikkelde krietkroet’.

Ik herinner me nog het plezier dat ik had om boektitels in de achtergrond zoals “De val, door K. Mus” of “In water zwemmen: een gids voor alle eendjes” of “Eendzaamheid voor beginners”. Niet alleen gaf het me het gevoel dat de wereld van Donald groter was dan alleen het verhaal dat ik las. Ook gaf het de strip een verdieping, een herleesbaarheid die ik nog steeds enorm kan waarderen.

De titels toegelicht

Zei ik ‘comic book panel’? Ik bedoelde ‘zoekplaatje’.

Dus toen ik die verdomde boekenkast op pagina 29 had getekend, kon ik eigenlijk niet anders dan er ook een hele trits boektitels in te zetten die verwezen naar belangrijke passages van De Lijn of boeken die mij geïnspireerd hebben.
Dus zittend in de tuin, badend in de zomerzon haalde ik diep adem.
Ik ging naar binnen en poepte er in een sessie van anderhalf uur 25 boektitels uit.
Eerst ploeterend. Maar al snel met een grote glimlach op mijn gezicht.
Omdat ik je het plezier dat ik had tijdens het bedenken niet wil onthouden, deel ik hieronder graag de lijst met alle titels die ik bedacht. Helaas was ik genoodzaakt hier en daar wat titels in te korten wegens ruimtegebrek (volgende keer schrijf ik een roman, zit je niet met de beperkingen van al die stomme tekeningen). Dit zijn de belangrijkste:

 • Depression and emotions – Dr. TBS
  Verwijzing naar de drijvende kracht in mijn leven (haar initialen zijn daadwerkelijk TBS, momentje van onoplettendheid aan haar ouderlijk front), die me voortdurend behoedt voor depressie en me door mijn lastige emoties heen leidt.
 • Self Compassion – K. Neff
  Een boek dat me veel geholpen heeft tijdens mijn depressie en burn-out.
 • The two hour workweek – Fim Terris
  Dit is natuurlijk een knipoog naar het beroemde boek van Tim Ferris. Iemand als Thijs Vermeer zou zeker zijn methodes gebruiken om het geld te verdienen dat hij nodig had om een enorm ondergronds hoofdkwartier te bouwen.
 • Five Stages of Fear – J. Crane
  Een verwijzing naar een van Batmans bekende tegenstanders.
 • The SEAL methode – B. Zeehond
  Zeehond. Seal. Snap je?
 • Structures in daily life, a grid-framework
  De zoveelste verwijzing in dit verhaal naar structuren en grids, zie ook verderop.
 • Compartmentalize your life – Co Partiment
  Flauwe woordgrap in de auteursnaam en nog meer verwijzingen naar hokjesdenken.
 • Visual Thinking – Willemien Brand
  Het (echte) boek van Willemien Brand, hoofdsponsor van dit issue van De Lijn!
 • Going without sleep – Dr. Wakker
  Een misdaadbestrijder moet zonder slaap kunnen.
 • Entropy voor beginners – U. I. Telkaar
  Verwijzing naar het betoog over entropy uit issue #03. Inclusief hilarische auteursnaam.
 • Illustrated Societies – B. Rushwork
  Nog meer grappige auteursnamen, oh ik heb het zo naar m’n zin!
 • Goed Voelen – Harry & Michelle
  Een van de meest volledige boeken over menselijke emoties. Ik had het genoegen de 150+ illustraties voor dit boek te maken, daardoor is het een van de boeken die ik het meest zorgvuldig heb gelezen haha.
 • Krav Maga for Dummies
  Hoort in de boekenkast van iedere misdaadbestrijder.
 • Self Defence for Dummies
  Deze ook.
 • Crimefighting for Dummies
  En deze al helemaal!
 • Dummies for dummies
  Een grap die ik al jarenlang wilde maken en eindelijk de plek voor vond. Ik kan gelukkig sterven.
 • Never a Dull Day at the V&D – R. van Dorp
  Eerste verhaal van bevriend schrijver.
 • Two Weeks in the Century (movie edition) – D. Ter Vriesze
  Een titel die alleen mijn zus begrijpt.
 • Bij(de)les – D. Ter Vriesze
  Een van mijn eerste manuscripten over mijn tijd als huiswerkbegeleider.
 • Rood Blad – Rob Van Barneveld
  Shout out naar Rob.
 • Kutbeesten – Wimpie
  Shout out naar Wimpie.
 • Geen stripjes meer – V. Van Groos
  Shoutout naar Vera.
 • Miljonairskind
  Shoutout naar Micky.

Er staan ook nog wat comics tussen die belangrijk voor me zijn, maar die laat ik aan de speurneuzen onder ons.

Buiten de kaders

Verder zien we ook een boek op het bijzettafeltje liggen. Als je je loep erbij had gepakt, had je kunnen zien dat het ging om Buiten de kaders van B. Order (de geïllustreerde editie, welteverstaan).

Ik had in mijn enthousiasme een hele achterflaptekst geschreven voor dit boek, om er vervolgens achter te komen dat daar natuurlijk helemaal geen ruimte voor was.
Hieronder voor de volledigheid de flaptekst alsnog:

In dit geestverruimende boek neemt Dokter Bernard Order je mee op een reis langs de systemen die onze wereld bepalen. Een reis waarin langzaam duidelijk wordt dat deze systemen niets zijn dan fictieve constructen die ons desalniettemin gevangen houden. Via een reeks oefeningen en technieken laat Order ons zien hoe we uit deze kaders kunnen breken en de wereld ervaren zoals zij werkelijk is: grenzeloos en vol potentieel.
Deze geïllustreerde versie is voorzien van meer dan 250 tekeningen die de complexe begrippen visueel en begrijpelijk maken. Door topillustrator Thomas Kening.

Dit is (natuurlijk) een direct commentaar op de strakke 3×4 grid (en hun borders…B. Order, snapje? Snapje?!) die tijdens Pandemie symbool staat voor de rechtlijnige manier waarop onze misdaadbestrijder probeert om te gaan met de problemen die zijn pad kruisen.

De Lijn #04 nog niet gelezen? Je kunt ‘m hier nog bestellen!

Dat beetje extra

Na het verzinnen van al deze boektitels moest ik denken aan die keren dat ik kapot ging op het strand. Van tevoren heb je er totaal geen zin in, maar ergens weet je dat het de moeite waard zal zijn om toch dat beetje extra te geven.
Niemand had het gemerkt als ik geen hilarische boektitels had toegevoegd aan deze pagina. Niemand behalve ikzelf.
En een van de belangrijkste drijfveren om een strip te maken is om zélf van het proces te kunnen genieten. Dat vergeet ik vaker dan me lief is, maar dit soort exercities helpen me weer terug op de rails. Ik blijf proberen om voortdurend te zoeken naar manieren om dat extra beetje lol toe te voegen in je werk.

Ik die maniakaal lach om mijn eigen gestoordheid.

Wat denk jij?

Ben jij wel voldoende op zoek naar het toevoegen van uilige onzin in je dagelijks leven?
Zo ja, hoe?
Zo nee, waarom in godsnaam niet?
Laat het me weten in het commentaarveld hieronder!

Categorieën: ArtikelStrips maken

Hugo

Bedenker van De Lijn.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.